open menu
Wsparcie informatyczne
Support IT  »  Co robimy  »  Polityka bezpieczeństwa, RODO

Polityka bezpieczeństwa, RODO

SupportIT oferuję zarówno kompleksową budowę Polityki Bepieczeństwa jak również poszczególnych jej elementów, np. Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym. Usługi nasze kierowane są do wszystkich firm, które przetwarzają dane osobowe w swoim przedsiębiorstwie.
Polityka bezpieczeństwa

Unijne rozporządzenie RODO zastąpiło ustawę o ochronie danych osobowych, wprowadzając tym samym nowe regulacje. W kwietniu 2016 roku zostało ono przyjęte przez Parlament Europejski i Radę Unii Europejskiej, a zawarte w nim przepisy są egzekwowane od 25 maja 2018 roku.Firmy, spółki, mali przedsiębiorcy czy też inne instytucje, niezlależnie od tego czy gromadzą dane osobowe dostawców, klientów czy pracowników, zobowiązani są do zachowania odpowiednich zabezpieczeń.

Wszystkie procedury związane z ochroną dancyh osobowych muszą być opisane w dokumentacji – Polityce Bezpieczeństwa oraz Instrukcji Zarządzania Systemem Informatycznym.

Zanim sttworzymy i opracujemy dokumentację warto poprzedzić ją audytem bezpieczeństwa danych osobowych – który my jako firma chętnie dla Pańśtwa przeprowadzimy. Pozowli on ocenić czy przechowujecie, przekazujecie oraz wykorzystujecie dane osobowe w codziennej pracy zgodniie z Rozporzadzeniem UE o Ochornie Danych Osobowych.

Kontorle i kary finansowe:

Czekają nas trzy formy kontroli, które może przeprowadzić PUODO (Prezes Urzędu Ochrony Danych Osobowych )

  • kontrola planowa – zgodna ze stworzonym wcześniej planem kontroli; nie wymaga wszczęcia postępowania w sprawie naruszenia przepisów o ochronie danych osobowych,
  • kontrola doraźna – odbywa się poza planem kontroli, najczęściej z powodu doniesienia np. prasowego lub pochodzącego od osoby prywatnej; postępowanie w sprawie naruszenia również nie jest wszczynane,
  • kontrola prowadzona w toku postępowania administracyjnego – o długości maksymalnie miesiąca; ustalono limit, by zwiększyć tempo postępowań w związku z naruszeniem przepisów o ochronie danych osobowych

PUODO zyskał również funkcję uprawniającą do nakładania kar finansowych za niedostosowanie się do obowiązujących przespisów

Mogą one sięgać wysokości do 20 mln euro lub do 4% rocznego oboru firmy.

Potrzebujesz audytu bezpieczeństwa / audytu zgodności z Ustawą o Ochronie Danych Osobowych?

Napisz na supportit@supportit.com.pl